responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : دوازده رسالهء فقهى دربارهء نماز جمعه از روزگار صفوى ( فارسي ) نویسنده : رسول جعفريان    جلد : 1  صفحه : 246


اقول : آخر عبارت سيد ، همچنان كه بعضى از ثقات نقل كرده‌اند « له يقطع على صحتها و اجزاءها » است و صاحب رساله به جاى آن « لم يقع » [1] نقل كرده است و لفظ لم يقطع مناسب سياق نيست .
و ميرزا رفيعاى نائنى در فقه مذكورش نيز گفته : در زمان غيبت احوط آن است كه نماز ظهر را چهار ركعت بكنند . انتهى و مولانا خليل قزوينى حكم به عدم صحت نموده و گفته جمعى از ثقات قدماى علماى شيعه اماميه كه نزديك بوده‌اند به زمان ظهور ائمهء معصومين عليهم السّلام و ميسّر بوده ايشان را اطلاع بر احوال اصحاب ائمه عليهم السّلام نقل اجماع شيعهء اماميه كرده‌اند بر اين كه شرط است در نماز دو ركعتى مقارن خطبتين در حضر كه فرض است بر ساير خلايق حضور نزد آن مگر جمعى مخصوص اين كه قدوهء آن معصوم مبسوط اليد شد ؛ خواه خودش متولى اين شود و خواه كسى كه از مرده و معتمد عليه و مأمور بخصوصه از جانب او باشد ؛ مثل وكيل او در حالت بيمارى او ؛ پس در زمان غيبت امام مفترض الطاعه نماز جمعه دو ركعتى كه در حضرت كه با خطبتين است ناقص و باطل است و نماز جمعه صحيح در حضر منحصر است در چهار ركعتى .
و مولانا عبد اللَّه تونى در رساله اش [2] گفته : الظاهر ثبوت الإجماع على اشتراط هذه الصلاة بالإمام أو نائبه بل يمكن القطع بالإجماع عند حضور الإمام فثبوت أنّ هذه الحقيقة مما يقع على نحو آخر فى زمان الغيبة مما يحتاج إلى الدليل ؛ يعنى ظاهر ثبوت اجماع است بل مشروط بودن نماز جمعه به وجود امام يا نايبش بلكه ممكن است جزم به اجماع نزد حضور امام ؛ پس گزاردن نماز جمعه بدون شرط مذكور محتاج است به دليل . تا اين جا بود مضمون كلامش .
و چون تحقق اجماع بر اشتراط معصوم يا نايبش در زمان حضور معصوم به مرتبه‌اى است از ظهور كه قايلين به وجوب عينى در زمان غيبت نيز انكار آن نكرده بر آن شهادت داده‌اند ، چنان كه شيخ زين الدين در شرح لمعه [3] و شرح ارشاد [4] و شرح الفيه [5] گفته « و هو موضع وفاق » و همچنين شيخ حسين بن عبد الصمد در شرح الفيه . [6]



[1] در نسخه : لم يقطع .
[2] متن رسالهء تونى در همين مجموعه چاپ شده است .
[3] شرح اللمعة الدمشقية ، ( جامعة النجف الدينية ) ، ج 1 ، صص 299 - 301
[4] روض الجنان فى شرح ارشاد الاذهان ، ج 2 ، ص 771
[5] المقاصد العلية فى شرح الرسالة الالفية ، ص 358 ( قم ، مركز الابحاث و الدراسات الاسلامية ، 1420 )
[6] نسخهء اصل اين شرح در كتابخانهء آستان قدس رضوى ( فهرست ج 2 ، ص 84 ) موجود است . مؤلف اين كتاب را در اواخر محرم 981 در هرات به پايان رسانده است .

246

نام کتاب : دوازده رسالهء فقهى دربارهء نماز جمعه از روزگار صفوى ( فارسي ) نویسنده : رسول جعفريان    جلد : 1  صفحه : 246
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست