responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : سؤال وجواب ( فارسي ) نویسنده : السيد اليزدي    جلد : 1  صفحه : 325

إسم الكتاب : سؤال وجواب ( فارسي ) ( عدد الصفحات : 462)


< فهرس الموضوعات > 522 . پرداخت خمس به زوجه واجب النفقة < / فهرس الموضوعات > < فهرس الموضوعات > مصالحه نفقه با زوجه 523 . اجاره فضولي ( أجير شدن در زماني كه براى ديگرى أجير شده بود ) < / فهرس الموضوعات > از جهات طاريه مثل مفروض ، ديگر خيار هم ندارد .
و اما هر گاه حق آب جزء متعلق اجاره باشد ، يعنى به عنوان جزئيت اخذ شده باشد ، اجاره نسبت به آن مقدار منفسخ مىشود . نظير اين كه خانه را اجاره كند و در اثناء مدت ، نصف آن خراب شود . و در اين صورت از براى مستأجر خيار تبعض ثابت مىشود كه مىتواند در بقيه نيز فسخ كند . مگر آن كه شرط كرده باشند سقوط خيارات را حتى مثل اين خيار لامر حادث .
و بعد از فسخ اجاره ، در هر صورت كه خيار فسخ دارد ، بايد بنابر مشهور نسبت به زمان گذشته اجرت المسمى را بدهد . لكن محتمل است كه به فسخ اجاره ، اجرت المثل باشد چنانچه مقتضاى قاعده هم همين است . چون بعد از فسخ ، عوضين بر مىگردند به مالكين ، پس تمام منافع بر مىگردد به موجر و تمام مال الاجاره به مستأجر ، و از جهت استيفاء بعض منافع كه منافع مدت ماضيه باشد بايد عوض آن كه اجرت المثل است بدهد . و چون مشهور بر خلاف مىباشند ، بهتر مراعات احتياط است ( والله العالم ) .
< / السؤال = 7161 > < / السؤال = 7143 > < السؤال = 5338 > سؤال 522 : هر گاه شخصى به عيال خود كه به عقد دائمى است مخارج خانه خود را اجاره داد معينا كه در نهار فلان مقدار گوشت و فلان مقدار چه و چه و چه بايد حاضر كنى ، و سالى فلان مبلغ به تو بدهم ، و عقد عربى و فارسى جارى كرده ، حالا ضعيفه بواسطه گرانى كسر مىآورد و آن مقدار كه تعهد كرده آن مبلغ كفايت نمىكند . حالا شوهر مىتواند از عوض خمس به عيال خود كه علويه است بدهد كه او وفاء به عهد خود نمايد يا اگر بدهد محسوب نيست ؟
جواب : صحت قرار مذكور بعنوان اجاره مشكل است . بلى ، اگر بعنوان مصالحه باشد و مقدار آنچه بايد در هر روزى صرف كند هم معين باشد صحيح است . و در اين صورت ، چون زوجه مديون شده است واداء دين او به زوج لازم است ، مىتواند از بابت خمس به او تمليك كند . و اگر زوجه مغبون باشد در مصالحه به مقدار ، مىتواند فسخ كند ( والله العالم ) .
< / السؤال = 5338 > < السؤال = 7216 > < السؤال = 7221 > سؤال 523 : زيد اجير شد از براى عمرو كه جامه او را بدوزد در زمان معينى يا معجلا بدون مسامحه و تأخير ، بعد در همان زمان ، خود را اجير ديگرى كرد از براى خياطت يا كتابت مثلا ، حكم آن چيست ؟

325

نام کتاب : سؤال وجواب ( فارسي ) نویسنده : السيد اليزدي    جلد : 1  صفحه : 325
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست