نام کتاب : نسخه حكيم ( فارسي ) نویسنده : مير حسين عطار يزدي جلد : 1 صفحه : 373
فلوس ، ملين و مسهل است ، مكيدن آن هم مطبوعتر از جوشاندهاش هست و خاصيت مسهل را هم دارد . طريقهء تهيهء جوشاندهء آن اينست كه 60 گرم فلوس را در نيم ليتر آب به مدت ده دقيقه مىجوشاند . گلسرخ به عنوان مسهل مخلوط با سنا ( به مقدار مساوى 20 گرم ) توصيه مىشود . گل قند كه گلسرخ تهيه مىشود ، مسهلى قوى است . طرز تهيهء گل قند از اين قرار است : گل سرخ را سائيده و با قند نرم سائيده شده كه 2 برابر گل باشد ممزوج نموده با گلاب خمير نمايند و در آفتاب بگذارند ، پارچهء تميز نازكى بر روى آن بيندازند كه هم مگس و زنبور بر روى آن ننشيند و هم از گرد و غبار محفوظ بماند تا چند روزى كه خشك شود . باز مقدار 30 مثقال قند ديگر بسايند با گلاب مخلوط نموده و با گل سرخ قبلى كه در آفتاب بوده مخلوط نمايند و مجددا در آفتاب گذارند تا خشك شود . بعد مقدار 40 مثقال ديگر قند سائيده را با گلاب مخلوط نموده با گل خشك شدهء موجود در آفتاب ممزوج نمايند ، سه روز ديگر هم در آفتاب بماند گل قند بدست خواهد آمد . براى هر خوراك 12 مثقال از آن كافى است . براى درمان يبوست ، ماست 5 سير ، گل سرخ ، زنيون ، باديان ، از هر كدام 2 مثقال ، فلفل نرم شش نخود ، كشمش سبز يك سير را مخلوط نموده با نان عوض نهار ميل نمايند كار كن بسيار نافعى مىباشد . آش از برنج ، تره ، جعفرى بپزيد يك ربع قبل از اينكه غذا را ميل نمائيد 8 مثقال گل سرخ را نرم سائيده داخل غذا بريزيد ، قدرى كه جوشيد و غليان آمد غذا را ميل نمائيد . اين آش گل سرخ از هر مسهل و كار كنى قويتر است و معده را از باد و انگل ، ضد عفونى مىكند و اخلاط فاسد را به كلى از بين مىبرد و بعد اشتها را زياد مينمايند .
373
نام کتاب : نسخه حكيم ( فارسي ) نویسنده : مير حسين عطار يزدي جلد : 1 صفحه : 373