نام کتاب : نسخه حكيم ( فارسي ) نویسنده : مير حسين عطار يزدي جلد : 1 صفحه : 349
ميوهها و هستهء آنها ، حبوبات ، شير ، سبزيحات تازه ، سبوس ، گندم و برنج و امعاء و احشاء مخصوصا سيرابى و شيردان و خوش گوشت از اين ويتامين زياد دارند و با اينكه انسان بيشتر از دو ميلى گرم از اين ويتامين احتياج ندارد و اكثر غذاها مخصوصا جو ، ارزن ، كاهو ، هويج ، اسفناج ، كلم ، بادام ، فندق و گردو ، داراى ويتامين ( ب 1 ) مى باشند معذلك مشاهده مىشود كه عدهء زيادى دچار كمبود اين ويتامين مى باشند . در مغز برنج ماده اى وجود دارد كه ويتامينهاى ( ب ) را راسب مى سازد و روى اين اصل طبيعت در چلتوك برنج مقادير زيادى ويتامينهاى ( ب ) ذخيره نموده است كه هر كس آن را بخورد مريض نمى شود . در بيمارى قند و افراط در خوردن مواد قندى كمبود اين ويتامين مشاهده مى گردد . در كسانى كه با اشعهء مجهول كار مى كنند و همچنين در نتيجهء پوشيدن البسهء نايلونى و پلاستيك ، كمبود اين ويتامين ديده مىشود . ويتامين ( ب ) در شد و تقويت موها بسيار مؤثر است و كمبود آن باعث ريزش مو مىشود . علائم كمبود ويتامين ( ب 1 ) به هم خوردگى معده و استفراغ خشك ، درد ورم اعصاب ، عدم رشد ، قلت ترشح صفرا ، سستى و تنبلى معده و رودهها را ايجاد بيمارى برى برى علائم كمبود ويتامين ( ب 1 ) است . بايد دانست كه انسان هر قدر بيشتر مواد قندى و نشاستهاى و چربى بخورد بيشتر يه ابن ويتامين احتياج دارد . ويتامينهاى ( ب ) مخصوصا ويتامين ( ب 1 ) در معالجهء تشنج اعصاب و دردهاى سخت مورد استفاده قرار مىگيرد و تا دويست ميلى گرم آن را در 24 ساعت تجويز مى كنند . اخيرا از اين ويتامين براى زايمان بدون درد استفاده كرده و نتيجهء مفيدى مى گيرند . زنان آبستن چه در موقع استفراغهاى حاملگى و چه در روزهاى قبل
349
نام کتاب : نسخه حكيم ( فارسي ) نویسنده : مير حسين عطار يزدي جلد : 1 صفحه : 349