نام کتاب : نسخه حكيم ( فارسي ) نویسنده : مير حسين عطار يزدي جلد : 1 صفحه : 218
سوء هاضمه سوء هضم ، بدى گوارش ، ترشا ، تخمه و ازدياد ترشحات اسيدى معده كه بواسطهء پرخورى يا افراط در نوشيدن الكل يا تند خوردن غذا و يا ضعف و خستگى قواى دماغى و روحى توليد مىگردد اگر معالجه نشود باعث اختلال جهاز هاضمه و يبوست و زخم معده و ضعف مزاج و تشنج مىشود . معالجهء آن با تغيير آب و هوا و ترك عادت ، و اجتناب از خستگى روحى و دماغى و پرهيز از غذاهاى ثقيل صورت مىگيرد . براى رفع سوء هاضمه ، چهار روز آش آب غوره بخورند و بعد از هر غذا ، خوردن دو مثقال گل قند و روز پنجم دوغ با نان و گل سرخ ميل نمايند . عواملى كه سبب سوء هاضمه مى شوند : 1 - تند خوردن و نجويدن 2 - پرخورى . 3 - ته بندى كردن در اواسط ساعات غذا 4 - خوردن غذاهاى سنگين 5 - خوردن ادويهجات و سركه و چاى و قهوه به مقدار زياد 6 - خوردن غذاهاى ناسازگار ( مثلا خوردن چاى بلا فاصله پس از صرف ناهارى كه قسمت اعظم آن گوشت بوده است . ) 7 - نوشيدن آب در مواقع نامناسب مثلا نوشيدن آب به مقدار زياد در حينى كه غذا صرف مىكنيم مضر است . بايد آب را لا اقل نيم ساعت بعد و يا قبل از صرف طعام خورد و آن هم به مقدار كم . در صورتى كه ميوه پر آب خورده باشيد ، اگر آب ننوشيد ، بسيار بهتر است . غذاهائى كه به توليد سوء هاضمه كمك مىكند اينهاست : غذاهاى چرب بريان شده گوشت اردك و گاو و خوك ، انواع ترشيها و ادويهجات ، انواع شيرينيها ، خيار ، خرچنگ ، انواع نان قندى و چاى زياد . براى معالجه سوء هاضمه - حتى الامكان ميوهجات و مركبات يعنى غذاهائى كه مستقيما از آشپزخانهء طبيعت بدست مىآيد بخوريد . كنسروها و غذاهاى گنديده را ميل نكنيد . ورزش كنيد ، به عواطف مثبت ( مثل خوشى و نشاط ) بپردازيد .
218
نام کتاب : نسخه حكيم ( فارسي ) نویسنده : مير حسين عطار يزدي جلد : 1 صفحه : 218