responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 193


از فاشر او ضماد وبرگش جهة زخمهاى حيوان والتواى عصب نافعست فالچيقن لغة يونانى وبمعنى وداء الرتيلاست از يك بيخ نبات او دو سه شاخ ميرويد ودر بعضى مكان متفرق ودر بعضى مجتمع ميباشند وبرگش باريك وگلش سفيد وشبيه بسوسن واز آن كوچكتر وتخمش سياه وشبيه بنصف عدسى واز آن باريكتر وبيخش كوچك وباريك وزرد وبعده از خشكى سفيد مىشود ودر سيم گرم وخشك وبرگ وتخم وگل او جهة گزيدن رتيلا وعقرب ورفع مغص سريع الاثر است فايند در سكر مذكور شد ودر فايند سنجرى وخزاينى اختلاف كرده اند وگويند معمول از شكره وآرد جو خزائيست وبى آرد جو سنجرى وآن منسوب بسجستان واز ترنجى صاف ترتيب ميدهند وگويند منسوب بشجر نصبم شين وجزم حاى مهمله است كه بلدى از عمانست در حرارة معتدل وبا رطوبت وملين طبع وجهة سينه وسرفه مفيد است فافير بلغة مصرى قسمى از برويست كه از او كاغذ ميسازند فاخته مرغيست خاكسترى رنگ وطوق دار غريب بكبوتر در آخر دويم كرم وخشك ومهراى او جهة فالج ورعشه وامراض عصبانى ورياح غليظه وتفتيح سدد نافع ومورث بيخوابى وكباب او دير هضم مصلحش شكر وروغنها وسركه است وقطور خون كرم او جهة بياض چشم مؤثر وزبل او جهة گلف وبا سركه جهة تحليل ونضج او رام مفيد است فاسى تخميست سرخ وخميده وتلخ وغلاف او مثل غلاف حزنوب وبرگش مثل برگ نخود ودر ميان گندم وجو ميرويد وبيونانى اندر وصارون نامند در اول كرم ونر ولطيف وقابض ومفتح سدهء احشا وجهة درد مفاصل وعسر النفس وسپرز نافع وفرزجهء او با عسل مانع حمل وشرب جوشانيدهء او در روغن زيتون كشندهء كرم معده است وقدر شربتش دو درهم است فارغه فاغره است فافور اسم عربى برنجاسف است فارلوخيا بلغة يونانى بمعنى حشيشة الدخس است فاغيه بغين مفجمه شكوفهء حناست ودر آنجا مذكور شد واين اسم شامل جميع شكوفهاست وبعين مهمله بيخ او سبيد است فالخبيطس وفالابخقون فالبخيقن است فارسيا اسم يونانى جوز است فانافس اسفيوس اسم يونانى وقوى كبير است فانافس حمر ونيون ذو فراى كوچك است فالاهس فاسى است فارا سامى اندر وطومست فاغيس مرز نجوش است فارس المأ صطر اطيقوس است فابش اليونانى باقلى است فابش نبطى جامسه است فاريقا بلغة يونانى حلبه است فافبش اسم يونانى بطبيخ است فافروس اسم يونانى برديست فاسطره اسم يونانى جند است وبتاء منقوطه نيز آمده است فاخشه جند بيدستر است فانافس ابراقليون انبات جاو شير است فاغوش شيطرج هنديست فالرغوس تقلق است فاو اسم هندى جنطياناست فتابل الرهبان نباتيست بقدر زرعى وتيره رنگ مايل به سفيدى وبرگش مانند برگ حنا وكوچكتر از آن وگلش زرد ومجتمع وتخمش مانند تخم تره تيزك وبيخش خوشبو ومنتبش كنار دريا ورود خانها وريگ زارهاست در آخر دويم كرم وخشك وبغايت مقوى باه ورافع زكام وعسر النفس وسرفه وربو ورياح غليظه وضماد او محلل صلابات ورافع مفاصل ونقرس وعرق النسا وورم انثيان وفسخ عصب ومرباى بيخ او انفع از زنجبيل وهاضم ومسخن معده وكرده ومثانه ومدر بول ومحرك باه ومحلل مواد بارده است فتيله به فارسى شافه نامند جهة تليين طبيع وجذب مواد از اعالى بدن مستعمل است ودر جمعى كه قوهء مسهل نداشته باشند بدل حقنه واقسام او در دستورات مذكور است فتيت نان خشك است كه بسيار نسائيده باشند ومستعمل او از نان گندم است قليل الغذا ومجفف رطوبت معده وسودا ودير هضم ومضر احشا وكهنه او بسيار زبونتر ومورث ومسدد ومصلحش شكر است فتاطه سبنياست فجل به فارسى ترب نامند برى ونسانى وشامى آنست كه تخم شلغم را در بوته ترب كرده غرس نمايند يا بعكس وبرى او شدتر از بستانى وبدرازى وبزرگى او نيست وقوتش نجردل قريب تر ونزد بعضى خردل برى عبارت از اوست وبستانيرا قسم مستدير وبيرون سياه قويتر از سفيد مستطيل وتخم اقسام او قويتر از ساير اجزا وبعد از آن پوست وبرگ ريزهء آن وبعد از آن برگ بزرگ وگوشت او بمراتب مذكوره تا سيم گرم ودر دويم خشك ومدر بول وبعد از طعام هاضم ومخرج رياح ومحرك آروغ وبا اندك تليين ونيكو كنندهء رنگ او مداومت خوردن ا باعث روئيدن موى كه ريخته باشد وآب او مفتح سدد ومعين قى خصوصا باعسل تناول نمايند ومطبوخ او جهة سرفهء مزمن وتلطيف غليظ واحتباس حيض ورفع ضرر فطير مفيد واكثار او مولد قمل وگويند بعد از خوردن او چون عقرب بگزد درد او محسوس نمىشود وآب او كشندهء عقربشت وطلاى او بربدن مانع مقاربت هوام وآب شاخهاى او را كه بدون برگ گرفته باشند بقدر يكوقيه جهة اخراج سنگ مثانه مجرب دانسته‌اند خصوصا با سكنجبين وآب برگ وشافع او بقدر ربع رطل با شكر جهة اخراج زرداب ومستسقى نافعست وچون در جوف ترب روغن گل ريخته گرم كنند قطر او جهة درد گوش سريع الاثر وچون ترب را سوراخها كرده چهار درهم تخم شلغم را در آن جايداه بقتها را با پارهاى ترب مسدود ونموده ودر خمير يكرز ودر زير آتش بپزند وبا عسل تناول نمايند در اخراج سنگ مثانه مجربست وبايد سه روز به دستور سلوك نمايند واكثار خوردن ترب مورث معض

193

نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 193
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست