responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 338


تازه را كه پوست اندرون صلب نشده باشد از پوست بيرون پاك كنند واگر صلب شده باشد واز دو پوست بيرون كرده با عسل شهد چند جوش داه بگذارند وبعد از سه روز ملاحظه كنند هر گاه رطوبة كردكان در عسل سرايت كرده باشد با عسل تازه به دستور بجوشانند مرباى بادام كه جهة خشونة سينه وسرفه نافع است به دستور مرباى جوز ترتيب دهند وبعضى بادام تازه را در روغن تازه بجوشانند وبعد از سه روز از روغن بيرون آورده با عسل پرورده ميكنند اما اقسام حلواى آرد وروغن دار سمدد وغليظ دود بر هضم مىباشد ومولد خلط امرارى وسود اويست خصوصا در محرورين وآنچه بى آرد وروغن باشد الطف وانفع است وقريب الفعل با آنچه از او ترتيب دهنده وتفصيل مجموع او متعذر است واكتفا ببعضى كرده مىشود كه دستورى باشد جهة ساختن غير مذكور حلواى شكر پاره مولد خون متين وملين سينه وموافق سودائيكه از بلغم متكون شده باشد ومسمن بدن ومضر جگر حار است آرد گندم بسيار نرم را با روغن بآتش نرم بريان كرده شكر را بقوام آورده اندك اندك در آن بريزند وبر همزنند منعقد گردد حلواى گزنگبين مايل باعتدال ولطيفترين حلويات وجهة سرفه وخشونة حلق نافع وسريع الانحدار است سه جزو گز انگبين صاف كرده را با يكجز وشكر خام با قدرى آب بجوشانند وكف سفيدهء تخم مرغ بر آورده كف بگيرند وچون بانتهاء قوام رسد قدرى از كف چوده بر آن ريزند كه تا خوب سفيد شود وبعد از قوام تام چون اندكى او را سركرده باشند باندك حركتى شكسته شود در آن وقت مغز پسته بو داده ونارحيل وامثال او بقدر حاجت اضافه نمايند حلواى سوهان موافق مبرودين وكثيرا الغذا ومولد خون غليظ وجهة درد كمر وتقوية اعصاب وباه نافع است كندم را در آب چندان بخيسانند كه نم بردارد پس در كيسهء كرده در آفتاب بگذارند وهر روز قدرى آب بر او بپاشند تا شروع كند بسبز شدن پس در آفتاب خشك كرده آرد كنند با نصف يا مساوى او آرد گندم مخلوط نمايند وآب را بجوش آورده اندك اندك ريخته وبر همزنند وبجوشانند تا آرد طبخ تمام يافته ب يار غليظ گردد پس قدرى روغن طعام يا روغن كنجد اضافه نمايند وبعد از جذب روغن شيره شكر يا دوشاب انگورى بقدر شيرينى كه مقصود باشد اضافه نموده چندان بجوشانند كه روغن جذب كرده شروع بدفع كردن نمايد بعد از آن مغز پسته وكردكان ونار حيل ودار چينى وزنجبيل ونيل وجوز بوا وقرنفل وفلفل از هر يك بقدرى اضافه نمايند كه بذايقه موافق آيد ترحلوا انچه از نشاسته ترتيب دهند موافق سينه وحلق وقرحهء امعا وترطيب اعضاء وجهة سل وسرفه وتب دق نافع است نشاسته را با آب بجوشانند تا غليظ شود وطنج تمام يابد وشكر صاف كرده اضافه نمايند وبعد از انكه قريب بانعقاد شود قدرى روغن بادام شيرين ومغز تخم كدو وخشخاش سفيد مخلوط كنند وانچه از حرقه ترتيب دهند جهة امراض مذكوره به دستور نافع وسردتر از قسم سابق است تخم خرفه را شيرهء غليظى گرفته با نشاسته بالمناصفه بجوشانند وشكر وروغن به دستور اضافه نمايند وچندان بجوشانند كه روغن جذب كرده شروع بدفع كند وآنچه از برنج ترتيب دهند قابض ومقوى بدن ومولد خون صالح است بجاى نشاسته شيرهء برنج كند يا بر نجرا چندان بجوشانند كه حل گردد وبه دستور شكر وروغن اضافه نمايند وبه دستور طبخ دهند تا منعقد گردد وقدرى زعفران داخل كنند واگر در آن ودر حلواى نشاسته دارچينى مخلوط نمايند مسمى بترك دارچينى خواهد بود حلواى سيب وبه كه مقوى معده وجگر ومولد خلط صالح ومعتدل الكيفيه اند هر يك از آن را كه خواهند بعد از پاك كردن از تخم وپوست بكوبند وطبخ نمايند تا مهرا شود وآب آن بسوزد واگر قدرى گلاب با آب او اضافه كنند بهتر است وعسل كف گرفته با شكر بقوام آمده بقدريكه شيرينى او مطلب باشد اضافه نموده طبخ تا منعقد گردد ومغز پسته بو داده بقدر احتياج مخلوط نمايند حلواى نارنج وحلواى بالنگ نيز گويند بهترين حلويات ومقوى احشا وموافق محرورين است پوست بالنگ خشكرا بعد از گرفتن پوست بيرون ورفع تلخى آن كه قدرى در آب جوشانيده باشند نرم بكوبند وبه دستور حلواى سيب با شكر بقوام آورند وقدر آب نارنج كه او را ترش كند اضافه نمايند وبعد از جذب ترشى مغز پستهء بو داده با او مخلوط كنند واگر بجاى آب نارنج آب ليمو يا آب ترنج كنند پسنديده است و اگر قدرى از پوست نارنج كه شيرين كرده باشند ملحق سازند اولى وانسب وانفع خواهد بود واگر بجاى آب بالنگ زرد گرا مهرا پخته به دستور بعمل آورند در تقويه باه قويتر وثقيل تر از حلواى سيب ونارنج است طريق بو دادن مغز پسته وبادام بجهة حلويات آنست كه با سبوس گندم درد يكى كرده برشته كنند وبسرعت بر همزنند كه مغزها نسوزد بو بر دارد پس از سبوس پاك كرده استعمال نمايند فالوذج معرب از پالوده است از تر حلواى نشاسته اعدل ودر منافع مثل آن ومضر معدهء سرد ومرطوبين است نشاسته را با قدرى شكر كه مايل بشيرينى كرده چندان بجوشانند كه چون سرد شود بسته گردد پس در طبقى كرده بعد از بسته شدن بكارد ريزه كنند وبا شربت فتد وعسل وميل بحسب امزجه استعمال نمايند فرنى كثير الغذا ومبهى ومسمن بدن ومقوى كرده وجهة حشونة حلق وسرفه وطول عمر وتولد منى وپيوسته

338

نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 338
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست