responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 330


پنج كبر عنب الثعلب پرسياوشان تخم پنجنگشت تخم سداب بالسويه 2 م با سكنجبين ناشتا تناول نمايند سفوف جهة سپرز مجربست وتا يك هفته زابل مىكند منقول از تذكره مرجان سوخته ام كثيرا 2 دانگ بنوشند وبه دستور شكر او عرق بهار ومرجان دو دانگ تا يك هفته مداومته نمايند مجرب است سفوف مجرب جهة حرقة البول ووجع حين بول مغز تخم خربزه ومغز تخم خيار مغر تخم كدو تخم خرفه خشخاش سفيد نشاسته كثيرا رب السوس بزر البنج سفيد فيد مساوى همه 2 ل را با جلاب ساده يا شربت بنفشه بنوشند سقوف عرق النسا ونقرس منقول از محمد بن زكريا كه مجربست جهة رفع نقرس بارده ودرد مفاصل بارده كه بالكلى ه قلع مىكند نانخواه 1 بهل ورق سداب خشك تخم رازيانه دو قو مكد جزو فوه بادام تلخ سنبل قسط حلو زراوند مدحرج مكد نيم جزو هر روز يكدرم استعمال نمايند وابتدا از زمستان نموده تا وسط بهار وبعد از استعمال اين سفوفات تا چهار ساعت چيزى ميل نكند از ماكول ومشروب وبعد از ثقيهء بدن استعمال نمايند بقدر دو مثقال سفوف سرطان مستعمل مرحوم ابوى بگيرند سرطانات نهريه وقطع كنند سرها وپاهاى او را وشكمش را شكافته چند بار به آب خاكستر رز ونمك بشويند تا پاك شود وبعد از آن به آب گرم شسته ترى او را دفع كنند ودر كوزهء گل اندوده گذاشته ودر تنور معتدل انداخته يك شبانه روز بعد از انكه سوخته باشد پس خوب كوفته وده م آن را از صمغ عربى وطين قبرسى وخشخاش سياه وسفيد 5 م كثيرا 3 م كوفته سفوف سازند وقدر شربت دول سفوف جهة كسى كه از حرارة بول بسيار كند از تاليف مرحوم ابوى خبث الحديد 20 م كوفته وبحرير پخته وهفت روز در سركه خيسانيده وبعد از آن بيرون آورده بآتش خشك كنند وبار ديگر كوفته ومخلوط سازند با وقشر كندرى كه يك شبانه روز در سركه خيسانيده وبعد از آن بيرون آورده إلى خشك كرده باشند 5 م طباشير 4 م گشنيز خشك 3 م شربتش يك مثقال با بيه ساده با آب سرد صبح وشام ميل نمايند سفوف سنا جهة عرق النسا از مجرباة قدما سنأ مكى 10 م سورنجان 5 م شيطرج هندى 3 م زعفران نيم م قدر شربت 3 م با 3 م شكر سفوف كه منى بسيار آورد وتقوية اعضاى رئيسه مىكند وخواهد بسيار دارد عنبر اشب م بنفشه خشك دو جزو كثيرا نيم جزو مجموعرا در يكروز بسه مرتبه تناول نمايند بسيار نافع است ومجرب سفوف جهة اسهال خون وبلغم دار طباشير نشاسته صمغ عربى گلنار گلسرخ مكد 5 روناس 2 زعفران 1 دول را با رب به بنوشند واگر قرص كنند بهتر است سفوف جهة درد پشت ودر ور بول ومنى وتقوية الغاظ وسستى آلاة بول وتناسل مجرب است از حكماى هندوستان واز ترجمهء با هر نقلشده فوفل ال ونيم صلايه نموده در سقال پاك اندك بود هند ودارچينى 7 ل ونيم را به دستور كوفته وپخته اضافه نمايند وبر روى اتش نرم گذاشته با چهار پنجعدد زردهء تخم مرغ بقدر انكه معجون شود آميخته مغز پسته 2 ل ونيم نبات دول ونيم را كوبيده بر آن نثار كرده مجموع آن را در يكروز تناول نمايند سفوف تاليف حقير جهة تب دق وسل وسرفه كه با تب باشد وجهة لينت طبع ومنع نزلاة حاره مجربست قدر شربتش 2 ل تا 3 ل باقلى تمام كثيرا 4 مغز تخم خيار 4 سرطان محرق عصارهء لحية التيس 4 گلنار 2 اقاقيا 2 گل ارمنى 4 سفوف نانخواه از مجربات حقير جهة رياح ودرد معده وسپرز وتقوية هاضمه ورفع ذخر ونحس بخاراة بعديت نافع است نانخواه تخم كرفس بالسويه يا مثل او فتد سفوف كنند سفوف قابض كه مكرر حقير تحربه نموده جهة اسهال وموى بهترين ادويه است صمغ عربى را هر روز 3 ل سائيده بنوشند تا سه روز وزياده بر آن واگر با اسهال سده نباشد آشاميدن پوست خشخاش كه مثل غبار سائيده باشند از يك مثقال تا 2 ل از مجرباتست واگر با صمغ مخروج كنند به دستور سفوف جهة جوع گلبى وفساد معده قريب باستسقا واشتهاى انتهاى رويه جفت البلوط 2 ل انيسون 3 مويز بيدانه هليلهء سياه وكابلى وآمله سفوف كرده 3 ل با آب آهن داغ كرده يا با شراب خبث الحديد جوشانيده بنوشند سفوف جهة درد سپرز كه با حرارة باشد از ابوى مرحوم گلسرخ بار كبر كه يك شبانه روز در سركه خيسانيده خشك كرده باشند زرشك بيدانه بو داده بورهء ارمنى اسقولو فتدريون 2 بدل كنند بيخ كبر ثمرة الطرفا غاريقون شربتى از يك مثقال تا دول با شير شتر يا ماء الجبن يا آب چوب كز يا با سكنجبين بنوشند سفوف جهة رياح بواسير ودرد آن موافق كامل وتلخيص النبيان هليلهء سياه وهليله وآمله مكذا بروغن زيتون برشته كرده تخم كند تا بو داده حب الرشاد بو داده نانخواه 15 حرمل 7 ابهل مغز دانه زرد الو مكد 5 مصطكى جوز بوا مكد شربتش 2 ل با آب گرم سفوف لاسهال الصبيان از مجربات مرحوم ابوى ره خشخاش حب الاس كندر سعد بالسويه كوفته با شير ضعه بنوشند باب پنجم در اشربه وربوب واضع او فيثاغورس است وباعتقاد او در تقيح سدد وامراض حاره وبارده اقسام او بهتر از ساير تراكيب اوست روفس را اعتقاد آنستكه زود فاسد مىشود وسريع الاستحاله است وقول هر دو بحسب امزجه وامراض مختلفه حق است وگويند سكنجبين اقدم است وشيخ الرئيس ره ميفرمايد كه از حكماى فرس است وبيونانين رسيده واشربه به دستور حبوب واقراص اقسام مىباشد قدما بحسب ماده وزمان واختلاف

330

نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 330
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست