responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 303


بلده ودرد سر كه از نجار فاسد متولد شده باشد وجهة غم وخوف وساير علل سوداوى وبلغمى نافع وقدر شربت ومدة مزاج به دستور ايا رج سابق است صفة آن جنطيانا ناسنبل زراوند مدجرح سيخه دارچينى از هر يك نيم مثقال فطر اساليون كما ذريوس اسطو خودوس فلفلمون كيه از هر يك يك نر چهارم حب البان زعفران از هر يك يك درهم ونيم صبر هجده درهم ونيم شحم حنظل شش درم با عسل بقدر حاجت بسرشند ايارج اندرو ماحس جهة امراض باردهء دماغ ومعده ومفاصل وتشنج وصدمه وضربه وشكستگى اعضا ودرد پهلو ومعده ونفث الدم ودرد تهيگاه نافع است وقدر شربتش از يك درم تا چهار درهم ودرا ورام صلبه با سكنجبين بنوشند وضماد كنند وجهة ورم چشم با آب عنب الثعلب وجهة ورم مقعد با روغن گلسرخ وجهة قروح سر انگشتان با سركه ضماد نمايند ودر امراض دهن غرغره كنند وطريق شربت ومدت مزاج به دستور ايارجات سابق است صفة آن دارچينى سليخهء سياه قطب الذريزه عيدان البلسان فقاح اذخر قشور الطلع سه اوقيه ونصف كوبيده در ديگ سفالين كرده با آب باران شش وورق كه هر دورقى سيصد مثقال است بجوشانند تا بنصف رسد پس صاف نموده نگاهدارند وصبر سقوطرى يكرطل را با آب باران در افتاب سائيده بشويند وچندان در آفتاب بسايند كه خشكشود وبعد از آن با آب ادويهء سابقه به دستور در آفتاب صبر را بسايند تا مجموع آبها را جذب كند ودر سائيدن خشكشود پس بار ديگر او را با زعفران ومرو كبر از هر يك سه اوقيه ودر بعضى نسخه يكوقيه سائيده در ظرف شيشه نگاهدارند وقدر شربت يك درهم است نسخهء ديگر كه ايارج اندر وماخس كه اين هبل در مختار ذكر كرده شحم حنظل بصل الفار مشوى غاريقون سقمونيا خربق اسود اشق اسقوردين چهار ونيم ودر بعضى نسخه ودر هم ونيم كما ذريوس افتيمون مقل صبر سقوطرى سه درم حاشا هيو فاريقون ساذج فراسيون جعده سليخه فلفل اسود زعفران دارچينى دار فلفل بسفايح جاو شير سكنجبين چند بيدستر فطير اسالون زراوند طويل از هر يك چهار درم با عسل بسرشند وقدر شرب از يك مثقال تا چهار مثقال فصل سيم در جوارشات جوارش معرب از گوارش فارسيست بمعنى گوارنده از اختراعات حكماى فرس است واو عبارتست از تراكيبى كه مقوى معده ومحلل رياح ومصلح اغذيه باشد وبعد از سرشستن ادويه با شكر وامثال آن در صحنى پهن كرده پاره پاره كنند ومدتى جهة مزاج او منظور نيست ومناخرين بعضى از معاجين مسهله را در تحت جوارشات ذكر كرده اند وظاهرا موافق قانون نباشد جوارش الملوك دواى السنه است ومذكور مىشود جوارش لؤلؤ مقوى اعضأ رئيسه ومعده ومصلح حال رحم است ودر حفظ جنين از اسقاط بسيار مجربست لو لؤ عاقر قرحا از هر يك يكدرم زنجبيل مصطكى از هر يك چهار درم زرنباد درونج تخم كرفس شبطبرح قاقله جوز بو البسباسه قرفه از هر يك دو درم بهمن سرخ وسفيد فلفل دار فلفل از هر يك سه درم دارچينى پنجدرم شكر سليمانى مثل همه ادويه قدر شربت يك ملعقه ودر حفظ اسقاط جنين مداومت شرط است جوارش عود جهة تقوية معده وبتخفييف رطوباة وخفقان وضعف جگر وهاضمه نافع است صفة آن عود هندى سنبل الطيب سنبل رومى مصطكى قرنفل دانه هل جوز بو از هر يك دو جزو بوا از هر يك دو جزو هليلهء كابلى قرفه تخم كرفس انيسون زرنباد پوست ترنج باد رنجبويه از هر يك يكجزو زعفران بسيار زنجبيل از هر يك نيم جزو مسك بازاى هر سى مثقال از ادويه نيم مثقال با يكوز ونيم ادويه با شكر بقوام آورده بسرشند شربتى تا دول جوارش رزعونى معتمد عليه تخم هليون شقاقل تودرى ناف سقنقور لسان العصا فيراز هر يك يك مثقال زنجبيل تخم شلغم تخم كرز تخم شبت تخم تره تيزك تخم جرجير تخم پياز تخم كندنا تخم خولنجان جوز الطيب دارچينى دار فلفل بوزيدان از هر يك سه تخم انجره دوا بافايند بسرشند ومقدار شربت از يك مثقال تا دو مثقال واين زرعونى نزديكست بجوارش سقنقور واگر ناف سقنقور بهم نرسد بدل او دو وزن او حضيه الثعلب با قدرى خردل كنند بغاية نافعست جهة تقوية معده وباه واعضاى رئيسه وكرده وكمر وآلات بول جوارش التفاح جهة تقوية معده واحشا ودماغ وهاضمه مفيد است صفة آن يكرطل سيب شيرين را از پوست وتخم پاك كرده با شراب ريحانى بجوشانند نامهرا شود واز پرويزن بيرون كنند با نيم رطل شكر سفيد ونيم رطل عسل بقوام آورند وفلفل دودار فلفل وقرنفل از هر يك دو مثقال زنجبيل چهار مثقال زعفران پنج اعود هندى پنج مثقال كوفته وپخته بسرشند جوارش بلادرى جهة رياح بواسيرى وتقوية باه وهضم طعام بغايت نافع است وموافق مبرودين است زنجبيل ده استار دار فلفل سه استار شيطرج اندى واستار شقاقل ستار فايند چهار صد وپنجاه مثقال مغز كردكان سفيد كرده كنجد از هر يك ده مثقال ده عدد بلادر را كوبيده در سه اوقيه روغن كنجد خيسانيده دست ماليده صاف نموده ادويه را به آن چرب كرده ويكوزن ونيم فايند را بقوام آورده بسرشند جوارش شكر جهة تسخين معده وتقوية هاضمه ورفع بلغم ورطوباة نافعست كبابه قاقله صغار وكبار ودارچينى زنجبيل فلفل زعفران از هر يك يك مثقال عود فلفل از هر يك نيم مثقال با پنجاه شكر سفيد را بقوام آورده بسرشند جوارش كافور جهة ضعف معده وهاضمه وبلغم غليظ وخفقان نافع است زنجبيل فلفل دار فلفل دار چينى قرفه ساذج هندى جوز بوا صندل زرد وعودا لبلسان هيل بسباسه قرنفل نار مشك

303

نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 303
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست