responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 150


معروف بقلم است وچون طبح ديگر داده ودر شيشه ريزند موسوم به نبات قراريست وچون با آب طبخ داده وبا كفچه بسيار بر بهم زنند تا منعقد گردد وبريسمان كشنه مخصوص باسم فايند خزاينى وسنجريست وچون در طبخ ثالث بقدر عشر او شير تازه اضافه نموده بجوشانند تا منعقد آن را طبرزد نامند واكثر قسم صلب فتد مكرر را مخصوص اين اسم دانسته‌اند وآب نيشكر در اول كرم ودر آخر تر وملين طبع وحلق وسينه وشش وجالى رطوبة وجهة سرفه واحتباس بول وحرقه او نافع ومولد خون معتدل ومورث نفخ وصمغى كه مثل نمك بر نيشكر ظاهر مىشود وجهة جلاى باصره نافعست وشكر سرخ در دويم كرم ودر اول تر وسليمانى در آخر اول كرم ودر اول تر وطبرز دو نبات قريب الاعتدال بهترين اقسام است وهر چه صاف تر است حرارتش كمتر است وهر چند كهنه شود خشكى در او غالب مىشود وانواع شكر صالح الغذا ومسمن وجالى وملين طبع واعضاى تنفس ومقوى ارواح وقوى وجگر ومحلل رياح امعا ومبهى وسريع النفوذ بعمق بدن ومانع پيرى ومولد خون صالح وباعث استحكام اعصاب واستخوانها ورافع خلط سودا وى وامراض آن ودر تغذيهء مرضى سريع الاثر وبا آب كرم وروغن بادام جهة بحة الصوت وتسكين قولنج وهاد ومثل او روغن كه يغم كرم بنوشند جهة رفع سدهء جوف وثيقهء زنان صاحب نفاس نافع وبجهة عسر بول مجرب ومداومست خوردن نبات در روزى بقدر يكوقيه رافع سرفه وخشونت آواز وسينه ودرد آن وارتعاش وخفقان كه از كثرت جماع باشد واكتحال او جهة جلاى بياض چشم ولحم زايد وبا مرواريد وسرگين سوسمار جهة سلاق وجرب مجرب وماليدن نوع صلب او بر پلك چشم رافع جرب وضماد او با كبريت وقطران وسندروس ونوشادر جهة قوبا وبرص وساير آثار قريب الفعل وذرورا وجهة بردن گوشت زياد جراحات ورويانيدن گوشت تازه وبخور اقسام او جهة رفع زكام بغايت مؤثر ومضر صاحبان سل واسهال ومغص صفراوى مزاج ومولد خون صفرا وى خصوصا كه در حين گرسنگى مفرط استعمال كنند واقسام كهنه او محرق خون ومفسد اخلاط ومصلحش بادام وشير تازه وترشيها وآب انارين وشيرهء به وطبايش وكاهو وامثال او وبدلش در تقويه باه وتليين وترطيب مثل او ترنجپن ودر تسكين قولنج عسل وقدر شربتش تا سى درهم است سكر العشر شبنميست كه بر درخت عشر منعقد كردد وشبيه بپارهاى نمك وسفيد او را يمانى وسياه او را حجازى نامند وثمر او را مسمى نحرقع است وبهترين او يمانى است كه اولا بذايقه شيرين وبا قبض در آيد وبعد از آن احساس تلخى شود در اول گرم وخشك وابن تلميذ معتدل والطف از دانسته‌اند وحجازى او كمتر از يمانى واقسام او مفتح ومقوى جگر وريه وجالى وملين طبع واعضاى تنفس وجهة درد سينه وسرفه ودرد معده وجگر وكرده ومثانه وقرحهء شش وبا شير شتر جهة استسقا وبا شير گوسفند جهة سعال بهتر از دهن فاوندى ومداومت او با آب گرم تا يكماه هر روز بقدر يكوقيه جهة ربو وضيق النفس از مجربات شمرده اند واكتحال او جهة قوه باصره وبياض نافع ومضر محرورين ومصلحش روغن بادام وبدلش بعضى گويند شكرتيقا لست وقدر شربتش يكوقيه وقوتش تا سه سال باقست ومؤلف اختيارات بديعى تصريح نموده كه او شكر بتقالست وغلط او اصرع چه نبات او اشجار باديه وپرشير است به حدى كه از قطع يكدرخت او زياده از يكرطل شير جمع مىشود بيش از دو درهم او كشنده است بجراحت شش وجگر وشاخهاى او بسيار دراز وباريك وبرگ او نرم در بعضى مكان عريض وبقدر برگ ارغوان وشبيه به آن در بلاد كرمان يافت مىشود وگلش بنفش وبرگ او در بعضى بلاد باريك وگلش مايل بزردى وشبيه بگل خر زهره وثمرش شبيه بانجير وبسيار بزرك ودر جوف او شبيه بپرز حرير وپنبه ودر غايت نرمى واعراب باديه از آن بالش ترتيب ميدهند وبرگ وشاخ او در سيم گرم وخشك وطلاى مطبوخ او در روغن زيتون جهة فالج وتشنج وحذر وذر وبرگ خشك را وجهة منع قروح خبيثه وآكله ورفع چرك وبتخفيف قروح وبردن گوشت زياد نافع وپنبهء ثمر او را چون در حين ترى ونازكى ازهم باز كرده بر جراحات گذارند قاطع نزف الدم وجهة رويانيدن گوشت مؤثر است وشير او در چهارم كرم وخشك وسترندهء موى جلو ودر اين عمل مستعمل اهل حجاز است وقالع دانهء بواسير ورافع كجلى وقويا وسعفه ومصلح ارواح صاعدهء علم صناعتست ومحمد بن احمد بن زكريا گويد كه در ظرف سفالى كه شير او را جمع كرده بودم وبعد از آن ظرف را مكرر با آب كرم واشنان شسه جمع كثير از آن ظرف آب خوردند جملكى هلاك شدند وقسمى از آن شجرر اسميت بحديست كه جلوس در سايهء او كشنده است برگش شبيه بلبلاب ومدور وقسمى شبيه به برگ درخت كز وگلش سفيد وثمرش مثل نخود ومايل بسرخى وگيسوس بن مالث گويد كه از بن قسم شكرى ميكرفته اند كه با وجود شيرينى قدر دو مثقال در سه روز قاتل بوده ودر خزاين ضبط اقسام سكر العشر از ينجهة ميشده سبكباج غذائيست كه با سركه ترتيب ميدهند وآن ملطف ومفطع ومبرد وقاطع صفرا ومسكن غليان خون ومضر نحيف البدن وعلل عصبانى وسوداوى وسرفه وسحج وضعف معده ومثانه ورحم وقولنج ودرد مفاصل ومضر شارب دويم مسهله است ومصلحش طوبات وپالوده وطريق ترتيب او آنست كه گوشت را بحد وسط ريزه كرده اگر مرغ باشد از بندها جدا كنند ونيم

150

نام کتاب : تحفه حكيم مؤمن يا تحفة المؤمنين ( فارسي ) نویسنده : محمد مؤمن بن محمد زمان تنكابني    جلد : 1  صفحه : 150
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست