responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : لغات در تفسير نمونه نویسنده : مكارم شيرازى، ناصر    جلد : 1  صفحه : 268

به هر چيزى كه مجزا از ديگرى شود، اطلاق شده است، بنابراين جمله‌{{صورتی: «فَتَقَطَّعُوا أَمْرَهُمْ بَيْنَهُمْ زُبُراً»}} اشاره به تجزيه امت‌ها به گروه‌هاى مختلف است.

بعضى نيز احتمال داده‌اند:{{صورتی: «زُبُر»}} جمع‌{{صورتی: «زبور»}} به معناى كتاب بوده باشد، يعنى هر يك از آنها دنباله رو كتابى از كتب آسمانى شدند، و بقيه كتب الهى را نفى كردند، در حالى كه همه از مبدأ واحدى سرچشمه گرفته بود. ولى جمله‌{{صورتی: «كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ فَرِحُونَ»}} تفسير اول را تقويت مى‌كند چرا كه از احزاب مختلف و تعصب هر يك از آنها بر گفته‌هاى خويش سخن مى‌گويد.

{{صورتی:«زُبُر»}} جمع‌{{صورتی: «زبور»}} به معناى كتاب‌هايى است، و در اصل از مادّه‌{{صورتی: «زبر»}} (بر وزن ابر) به معناى نوشتن است.

در اين كه فرق ميان‌{{صورتی: «بيّنات»، «زبر»}} و{{صورتی: «كتاب منير»}} چيست؟ مفسران نظرات مختلفى اظهار داشته‌اند، كه از همه روشن‌تر دو تفسير زير است:

{{صورتی:1- «بيّنات»}} به معناى دلائل روشن و معجزاتى است كه حقانيت پيامبر را به ثبوت مى‌رساند، اما{{صورتی: «زبر»}} جمع‌{{صورتی: «زبور»}} به معناى كتاب‌هايى است كه خط آنها با استحكام نوشته شده (همچون نوشته بر سنگ و مانند آن)، كه در اينجا كنايه از استحكام مطالب آن است. و به هر حال، اشاره به كتاب‌هايى است كه قبل از موسى عليه السلام نازل شده، در حالى كه‌{{صورتی: «كتاب منير»}} اشاره به كتاب موسى‌ و كتب آسمانى ديگرى است كه بعد از آن نازل گرديده (زيرا در قرآن مجيد در سوره «مائده» آيات 44 و 46 از «تورات» و «انجيل» به عنوان هدايت و نور، ياد شده، و در آيه 15 همان سوره در مورد قرآن مجيد تعبير «نور» نيز آمده است).

{{صورتی:2-}} منظور از{{صورتی: «زبر»}} آن قسمت از كتب انبياء است، كه تنها محتوى پند و اندرز و نصيحت و مناجات بوده (مانند «زبور» داود عليه السلام) و اما{{صورتی: «كتاب منير»}} آن دسته از كتاب‌هاى آسمانى است كه، داراى احكام و قوانين و دستورات مختلف اجتماعى و فردى است، مانند «تورات»، «انجيل» و «قرآن» و اين تفسير مناسبتر به نظر مى‌رسد.

{{صورتی:«زُبُر»}} جمع‌{{صورتی: «زبور»}} در سوره‌{{صورتی: «قمر»}} اشاره به نامه اعمال آدميان مى‌باشد، بعضى، نيز احتمال داده‌اند: منظور از آن‌{{صورتی: «لوح محفوظ»}} باشد، ولى اين معنا با صيغه جمع سازگار نيست. [1]

'''زبور:'''

{{(آیه):وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ}}

گر چه‌{{صورتی: «زبور»}} در اصل، به معناى هر گونه‌

[1]سوره نحل: 44؛[https://lib.eshia.ir/27575/11/269/زبور مكارم شيرازى، ناصر، تفسير نمونه، ج11، ص269.]؛سوره مؤمنون: 53؛[https://lib.eshia.ir/27575/14/281/زبور مكارم شيرازى، ناصر، تفسير نمونه، ج14، ص281.]؛ شعراء، آيه 196 (ج 15، صفحه 374)؛ فاطر، آيه 25 (ج 18، ص 260)؛سوره قمر: 52؛[https://lib.eshia.ir/27575/23/88/زبور مكارم شيرازى، ناصر، تفسير نمونه، ج23، ص88.]

نام کتاب : لغات در تفسير نمونه نویسنده : مكارم شيرازى، ناصر    جلد : 1  صفحه : 268
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست